LAMAN UTAMA

previous arrow
next arrow
Slider

Sambutan Hari Malaysia akan diadakan di Padang Merdeka, Kota Kinabalu, Sabah pada 16 September 2018 pukul 7.00 malam. Program akan diserikan lagi dengan kehadiran Tuan Yang Terutama Negeri Sabah, Tun Datuk Seri Panglima (Dr) Haji Juhar Datuk Haji Mahiruddin serta isteri dan YAB Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad serta isteri. Datanglah beramai-ramai bagi memeriahkan sambutan Hari Malaysia 2018!#sayangimalaysiaku#kibarjalurgemilang

Posted by Merdeka360 on Khamis, 13 September 2018

INFOGRAFIK

LOGO RASMI

RASIONAL LOGO

"Logo ini menggambarkan simbol tiga orang melakukan gerakan riang mengangkat tangan, dengan satu bentuk hati di hadapan yang menyatukan ketiga-tiga orang itu.

Logo ini membawa maksud warganegara Malaysia yang terdiri daripada berbilang bangsa hidup dalam kepelbagaian, harmoni, seia-sekata, bersatu-padu dan terpahat perasaan kasih sayang yang kukuh kepada negara Malaysia. Penggunaan warna-warna adalah berdasarkan Jalur Gemilang iaitu merah, biru, putih dan kuning yang membawa maksudnya tersendiri."

Lagu rasmi Bulan Kebangsaan 2018

Kita Punya Malaysia

PENYANYI : BUNKFACE
LIRIK DAN LAGU : SAM BUNKFACE

CADANGAN SAMBUTAN
HARI KEBANGSAAN

YB Menteri Komunikasi dan Multimedia mengalu-alukan cadangan dan idea daripada rakyat Malaysia bagi memeriahkan sambutan Hari Kebangsaan 2018.