LAMAN UTAMA

Slider
Pertandingan Keceriaan Bulan Kebangsaan 2019

Pertandingan Keceriaan Bulan Kebangsaan Kembali Lagi!Jom Serlahkan Bakat Terpendam Anda Bak Eric Leong Casa Impian Dengan Menghias Premis Bangunan/Kediaman Dalam Menzahirkan Semangat Patriotik Anda.Pelbagai Hadiah Menarik Menanti Pemenang!Jom ramai-ramai!#SayangiMalaysiaku#MalaysiaBersih#KemakmuranBersama#KitaMalaysia

Posted by Merdeka360 on Isnin, 15 Julai 2019

Pertandingan Keceriaan Bulan Kebangsaan Kembali Lagi!

Jom Semarakkan Lagi Bulan Kebangsaan Yang Akan Tiba Dengan Menghias Premis Bangunan/Kediaman Dalam Menzahirkan Semangat Patriotik Anda.

Pelbagai Hadiah Menarik Menanti Pemenang!

Pertandingan Bintang Patriotik Tempat : Berjaya Megamall, Kuantan.

Tunjukkan Semangat Patriotik dengan nyanyian ! Hadiah lumayan ! Ayuh sertai !

Pertandingan Pidato Kenegaraan Dan Bintang Patriotik Akhir Peringkat Negeri Sabah 2019

Saksikan secara langsung Pertandingan Pidato Kenegaraan Dan Bintang Patriotik Akhir Peringkat Negeri Sabah 2019 di Suria Sabah,Kota Kinabalu pada 07.07.2019 pukul 12.30 petang #SayangiMalaysiaku#BintangPatriotik#JaPen#KKMM#MalaysiaBersih#KitaMalaysia #KemakmuranBersama#MalaysiaBaharu #SayangiMalaysiaku #BintangPatriotik #JaPen #KKMM #MalaysiaBersih #KitaMalaysia #KemakmuranBersama

Posted by Jabatan Penerangan Sabah on Sabtu, 6 Julai 2019

Pertandingan Pidato Kenegaraan Dan Bintang Patriotik Akhir Peringkat Nageri Sabah 2019

Saksikan secara langsung Pertandingan Pidato Kenegaraan Dan Bintang Patriotik Akhir Peringkat Nageri Sabah 2019*
Bersempena di Suria Sabah Shopping Mall melalui Facebook Jabatan Penerangan Sabah

Merdeka, Merdeka

Kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu telah diisytiharkan secara rasmi tepat jam 9.30 pagi pada 31 Ogos 1957. Upacara Pemasyhuran Kemerdekaan ini berlangsung di Stadium Merdeka dengan disaksikan lebih 20,000 orang termasuklah Raja-Raja Melayu, tetamu-tetamu khas dari luar negara, anggota-anggota Kabinet Kerajaan Persekutuan dan rakyat jelata.

Pelancaran Bulan Kebangsaan dan Kempen Jalur Gemilang 2019

Melaka dipilih sebagai tuan rumah bagi Pelancaran Bulan Kebangsaan dan Kempen Jalur Gemilang 2019 pada 3 Ogos ini, imbau sejarah pengisytiharan kemerdekaan negara.

Menteri Komunikasi dan Multimedia, YB Tuan Gobind Singh Deo berkata pemilihan Melaka sebagai tuan rumah bagi mengimbau sejarah pengisytiharan kemerdekaan negara yang dibuat di negeri itu.

Program ini dijangka akan menarik lebih 10,000 pengunjung. Perasmian bakal disempurnakan oleh YAB Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad pada malam 3 Ogos.

Sumber: Berita Nasional RTM Rasmi

INFOGRAFIK

LOGO RASMI

RASIONAL LOGO

"Logo ini menggambarkan simbol tiga orang melakukan gerakan riang mengangkat tangan, dengan satu bentuk hati di hadapan yang menyatukan ketiga-tiga orang itu.

Logo ini membawa maksud warganegara Malaysia yang terdiri daripada berbilang bangsa hidup dalam kepelbagaian, harmoni, seia-sekata, bersatu-padu dan terpahat perasaan kasih sayang yang kukuh kepada negara Malaysia. Penggunaan warna-warna adalah berdasarkan Jalur Gemilang iaitu merah, biru, putih dan kuning yang membawa maksudnya tersendiri."

Lagu rasmi Bulan Kebangsaan 2018

Kita Punya Malaysia

PENYANYI : BUNKFACE
LIRIK DAN LAGU : SAM BUNKFACE